Vi lever i en tid där allt mer blir engångsprodukter. Kläder kan ofta användas bara några gånger, och sedan slängas när det har blivit något litet hål. Leksaker som har använts lite för hårdhänt läggs i soporna, och det är roligare att köpa ny elektronik än att laga den gamla.

person håller iphone x i handenDen största fördelen, förutom miljöaspekten, är den ekonomiska frågan. Att köpa en ny telefon när man har spräckt skärmen på den gamla är oftast inte ekonomiskt fördelaktigt. Det finns ingen anledning till att köpa en ny telefon, när det går så smidigt att laga en iPhone på många ställen. Teknik är ofta en dyr investering, och någonting som man till en början tänker att man ska kunna använda i många år, men som sedan kanske av någon anledning går sönder. Att då direkt åka och köpa nytt är inte hållbart, varken för miljön eller för plånboken.

Det är också många som köper nya telefoner även fast det inte är någonting fel på de gamla. Många vill hela tiden ha de senaste modellerna, och kasserar därför mobiler som man för bara något år sedan har lagt många tusenlappar på. Det säger sig självt att detta inte är speciellt ekonomiskt fördelaktigt.

Bättre för vår miljö

Miljöfrågan är en fråga som har blivit mer och mer aktuell de senaste åren. Människorna börjar inse att det inte är hållbart att fortsätta leva på det sätt vi levt fram till idag. Att hela tiden köpa nytt och slänga det gamla kanske kan, om man har en bra inkomst, fungera för plånboken, men det fungerar garanterat inte för miljön.

Att producera en ny mobiltelefon eller en ny TV ger en stor påverkan på miljön, både i form av koldioxidutsläpp, men också med tanke på all den energi det kostar att producera ny teknik. Dessutom är det inte mycket teknik som tillverkas här i Sverige, utan mycket måste transporteras långa sträckor för att nå Sveriges butiker. Om man då kan välja att använda sin gamla telefon eller TV en längre tid, och inte köpa en ny så fort den gamla verkar lite trasig eller omodern, så skulle miljöpåverkan minska betydligt.